Dziś świętujemy Światowy Dzień Soku. WHO zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw, owoców i/lub soku dziennie, podzielone na 5 porcji, jedną z porcji może być szklanka soku.
Tosty francuskie z razowego pieczywa z kozim twarogiem (sok jabłkowy)
- 4 kromki pieczywa razowego
- 1/2 szk mleka
- 2 jajka
- 200g twarogu koziego
- 50g suszonej śliwki
- Łyżka miodu
Kromki obkrawamy z
skórek, jajka roztrzepujemy, kromki maczamy w mleku następnie w jajku i smażymy
na patelni z powłoką nieprzywierającą na rumiany kolor po 2 min z każdej
strony. Ser mieszamy z posiekaną suszoną śliwką. Gotowe tosty smarujemy
twarogiem i polewamy miodem. Do takiego śniadania
idealnie pasuje sok jabłkowy.
Sałatka z arbuzem
- 1 średniej wielkości arbuz
- 250 g sera feta
- Garść pestek dyni
- Garść czarnych oliwek
- 100 g rukoli
- Mięta do dekoracji
- Oliwa z oliwek – odrobina do dressingu
- Limonka
Kroimy arbuza na pół wydrążamy, robimy ze skóry
miskę. Kroimy arbuza w kostkę, fetę w kostkę Pestki dyni podsmażamy, dodajemy
czarne oliwki, dodajemy liście rukoli, przystrajamy miętą. Polewamy dressingiem
na bazie oliwy z sokiem z limonki, można posypać świeżo zmielonym pieprzem Do
sałatki pasuje szklanka soku jabłkowego.